Zamejsko High on life doživetje: na prepihu kultur in svetov pod Matajurjem. Obiščite dediščino pod zaščito Unesca

Nekaj ovinkov od Nebes vas pričakuje italijanska dolina, ki je kot prezrcaljena podoba te pod Kolovratom in Matajurjem na slovenski strani. Pot ji je utrla reka Nadiža, nad katero se dvigajo z gozdovi poraščena pobočja. Ob njej se vrstijo osamljene vasice, kjer še vedno živijo jezik in običaji, ki so preživeli stoletja. Zgodovinska pokrajina Benečija je dom Beneških Slovencev, kjer se prepletata romanski in slovanski svet.

Čedad - nekdanja prestolnica Langobardov

Prisluhnite zgodbam, ki s svojo žlahtnostjo nagovorijo občutljivega poslušalca. Sprehodite se po očarljivem Unescovem mestecu Čedad, kulturnem središču Beneških Slovencev. Obiščite Narodni arheološki muzej, Langobardski tempelj, sprehodite se čez Hudičev most. Ne pozabite na lokalne muzeje v hišah domačinov, ki vam bodo odkrili tukajšnje običaje in navade. Povzpnite se na romarsko Staro goro, kjer je v mogočni cerkvi nastal eden najstarejših spomenikov slovenskega jezika.

Grenko-sladki okusi romanskega in slovanskega

Kulturno mestece Čedad ne bo razočaralo niti s kavarniškim utripom. Raziskovanje slikovitih zgodovinskih stavb je enako navdihujoče tudi iz njihovih notranjosti in uličnih teras. Tam so živahne kavarne, kjer vonj po kavi takoj potrdi italijansko tradicijo. H kavi se odlično poda beneški sladek kolač gubana, s katerim si slovanski svet nostalgično sladka brbončice in dušo.

INTINERAR

  • iz Livka mimo vasi Polava – ogled mini budističnega templja
  • po vasi Čeplešišče odcep desno do vasi Mašera – ogled muzejev življenja nekoč
  • mimo vasi Matajur do koče Pelizzo – hrana in pijača, priporočamo skok na Matajur (1h)
  • Spust do Čedada – ogled langobardske zapuščine
  • čez Staro goro (Castelmonte) – ogled svetišča
  • čez Solarije na Kolovrat – ogled muzeja na prostem