Okusi in razgledi med Alpami in Mediteranom

Visoko nad vsakdanom se življenje upočasni in čuti izostrijo. Narava v Dolini Soče naredi misli jasnejše. Doživite svežino Julijskih Alp. Občutek v gorah je tu drugačen, kot kjerkoli na svetu. V zraku se čutita sol in sonce Mediterana. Visoko nad oblaki so Nebesa družine Roš Kanellopulos, kjer so štiri hišice kot gnezdeca za dva in je tišina najboljša glasba. Visoko nad vsakdanom je kuhinja Hiše Franko, kjer Ana Roš, ena največjih zvezd vrhunske kulinarike v svetu, prisega na lokalne sestavine in okuse. Spoznajte gozdove, travnike in pašnike, ki so Anin navdih in shramba. Odkrijte burno zgodovino na prepihu kultur in svetov. Začutite moč živih vod in živih planin. Stran od vsega, nad oblaki in blizu zvezdam.

Dolina Soče, dežela živih vod in živih planin

V planinah Julijskih Alp, ki se spogledujejo z Mediteranom, pastirji že tri tisočletja ženejo živino na pašo po istem naravnem koledarju. Zgodaj poleti se pašna skupnost odpravi v pastirske vasice sredi gora in ostane do jeseni. Tu naravne silnice že od nekdaj usmerjajo moč v dobro počutje. Ste že stali v megalitskem krogu kamnov, ki so ga postavili predniki pred davnimi časi, da bi praznovali sončne obrate? Ste že pili vodo iz izvira? Doživeli pristen pastirski vsakdan? Trajnostna arhitektura Nebes se je navdihovala prav v planšarski tradiciji. Iz živih planin so tudi surovine v eni najboljših restavracij na svetu Hiši Franko. Doživite deželo živih voda, ki vas bo napolnila z energijo in svežino.

Nebesa Chalets

Visoko nad vsakdanom so štiri hišice kot gnezdeca za dva. Lebdijo na razglednih terasah med nebom in zemljo. Nebesa so kraj miru in sprostitve v popolni intimi sredi nedotaknjene narave. Prvi sosedje so jeleni in košute na drugi strani hriba. 1000 m nad morjem se vidi na vse strani neba, do neskončnosti, vse do najvišjih vrhov Julijskih Alp in jadrnic na morju. Pogled na smaragdno reko Sočo tu in tam zakrijejo le puhasti oblaki. Nebesa, trajnostno vasico na Livku je navdihnila kultura živih planin doline Soče. Nebesa so dom treh generacij in velikega pastirskega psa. Katja in Bojan sta po 15 letih prepustila ključe Nebes hčerki Maji in Samu, ki nadaljujeta s filozofijo odprtosti do sveta in ohranjata lokalno tradicijo. Nebesa imajo okoljski certifikat TraveLife Gold in znak Slovenia Green Acommodation, ki zavezujeta k spoštovanju lokalnega okolja in sonaravnemu življenju. Kraj na robu resničnega je prostor za vse, ki si želite oddiha visoko nad vsakdanom.

Nebesa

Hiša Franko

Hiša Franko je danes na seznamu želja dobrojedcev po vsem svetu. Prva v Sloveniji se je uvrstila na seznam 50 najboljših restavracij sveta (World's 50 Best Restaurants). Globalni sloves ji je prinesla vrhunska kuhinja izvirne chefinje Ane Roš, ki žonglira z okusi med Alpami in morjem. Že l. 2017 je prejela naziv najboljša kuharska mojstrica planeta. Hiša Franko, ki sta jo leta 1973 zasnovala Joži in Franko (od tu tudi ime) Kramar, nasledil ju je sin Valter Kramar, je tesno povezana s tradicijo in okoljem Posočja. Ta izjemna restavracija ima tudi svojo vinsko in sirno klet, za kateri skrbi Valter, eden največjih poznavalcev vin in sirov daleč naokoli. Ana in Valter kot partnerja Hišo Franko v Starem selu pri Kobaridu vodita v sozvočju z naravnim koledarjem doline Soče. Na krožnikih je vse, kar je mogoče najti v gozdovih, živih vodah in planinah od zgodnje pomladi do naslednje zime. Kuhinja Hiše Franko je tesno povezana z lokalnimi rejci, ribiči, sirarji, gobarji in lovci. Hišni zeliščar skozi leto nabira raznovrstne divje rastline in zelišča, ki odišavijo Anine krožnike, iz hišne pekarne pa diši po najboljšem kruhu na svetu, kot je prepričana Ana Roš.

Hiša Franko