Zgodovinsko High on Life doživetje: po razglednem Kolovratu, v bunkerje in jarke

Razgibana pokrajina Posočja je bila prizorišče enega najzahtevnejših bojišč prve svetovne vojne. Če se še vedno sprašujete, komu zvoni v slovitem romanu Ernesta Hemingwaya, boste odgovor našli tu, kjer je pisatelj zanj našel svoj navdih. Bitka je za seboj pustila odtise: najdete jih v Kobariškem muzeju, v muzejih na prostem, obiščite italijansko kostnico Sv. Anton nad Kobaridom, cerkev Sv. Duha v Javorci pri Tolminu...

Zapuščina neizbrisljive vojne

Soška fronta, ki je v Posočju potekala med Avstro-ogrsko in Italijo, je bila zaradi razgibanega terena ena najtežjih bitk prve svetovne vojne in največje bojevanje v visokogorju v zgodovini človeka. O številnih zgodbah fantov in mož vseh narodov spregovori muzej na prostem na razglednem grebenu Kolovrata. Med sprehodom odkrivate nekdanje strelske jarke, vojaške utrdbe in kaverne. Od tod lahko premerite celotno nekdanje gorsko bojišče in se s pogledom sprehodite vse do Jadranskega morja.

Vojaški obisk in malica

Z e-kolesi se zapeljite po tirnicah zgodovine. Mimo številnih strelskih jarkov, bunkerjev in rovov. V vaseh pod Matajurjem lahko srečate avstro-ogrskega vojaka, ki vas popelje skozi čas. Obiščite hišo, v kateri je med vojno prespal sloviti »puščavski lisjak«. Pomalicajte kar na terenu in si privoščite obrok iz vojaške menažke.

INTINERAR

  • spoznavanje vojne zgodovine v Kobariškiem muzeju
  • italijanska kostnica Sv. Anton nad Kobaridom
  • po poti Erwina Rommla - rovi in Brgoličeva hiša v Jevščku
  • ogled muzeja na prostem Kolovrat
  • sprehod po Pot miru
  • slikovita cerkvica Sv. Duha v Javorci (evropska dediščina)